De molen brandt 20/8

Overal in ons land zullen de komende maanden plechtigheden plaatsvinden die het einde van de eerste wereldoorlog herdenken. In deze editie van B&B vroeger vertellen de vrijwilligers van het GA&DC over de begindagen van de oorlog toen onze streek frontlinie was.

September 1914: de oude molen brandt

 Toen de Duitse troepen op 4 augustus 1914 België binnenvielen, hoopten ze in geen tijd door ons land te passeren. De Belgische troepen boden echter meer weerstand dan verwacht en maakten het de Duitsers knap lastig. De reactie van de Duitsers liet niet lang op zich wachten en de burgerbevolking in steden als Aarschot, Leuven en Dinant betaalde het gelag. Na twee weken strijd trok het Belgische leger zich terug in de vesting Antwerpen en liet men de Duitse legers verder ongemoeid.

Op 19 augustus 1914 trokken Duitse soldaten massaal door Betekom en op 20 augustus marcheerden ze al door Brussel. Duitsland was niet van plan om heel België te bezetten. Hun doel was zo snel mogelijk Parijs te bereiken om zo Frankrijk op de knieën te dwingen. Nu de Fransen oog in oog stonden met het machtige Duitse leger vroegen ze aan koning Albert I om vanuit Antwerpen de vijandelijke legers in de flank aan te vallen. De koning ging akkoord en van 24 tot 26 augustus deden de Belgen een uitval.

In de loop van de ochtend van 26 augustus arriveerde een peloton van de vierde lansiers in Betekom. Na enkele verkenningen gedaan te hebben, werd duidelijk dat verder oprukken niet mogelijk was: overal stootte men op Duitse soldaten. Tijdens één van deze schermutselingen werd wachtmeester Valeran van de kerchove d’Hallebast dodelijk verwond in de Demervallei.

Toen de Belgen van op de Molenberg 2 eskadrons Duitse ruiters zagen naderen, besloot men de missie af te blazen en terug te trekken. Hoewel de bevelhebber van het peloton verkenners nauwgezet zijn bevindingen noteerde, repte hij met geen woord over de molen of een mogelijke brandstichting.  

Enkele weken later, van 9 tot 13 september, deed het Belgische leger een tweede uitval vanuit Antwerpen. Deze uitval was succesvoller en men slaagde er onder andere in Aarschot terug te veroveren. Mede als gevolg van de uitval konden de Fransen en de Britten de Duitse opmars stuiten aan de Marne. Hierop besloten de Duitsers extra troepen naar het noorden te sturen en de rest van België te bezetten. Hoewel het niet 100 % zeker is, was het vermoedelijk tijdens de terugtocht van de Belgische troepen in september 1914 dat de oude molen op de Molenberg door de Belgen in brand werd gestoken. 

Omdat de wind uit het westen kwam sloegen de vlammen ook over op het molenhuis dat eveneens verteerd werd. Na de brand besloten de eigenaars hun molen niet opnieuw in gebruik te nemen. De ruïne van dit opmerkelijke monument trotseert sinds toen de elementen.

Dag van de Molenberg

 Op zaterdag 22 september 2018 organiseren de medewerkers van Natuurpunt Begijnendijk en de Molenwerkgroep een derde editie van de ‘Dag van de Molenberg’. Vorig jaar zorgde een prachtige herfstdag voor een groot succes en beklommen niet minder dan 800 mensen de flanken van de Molenberg.

Het programma van de dag ziet er veelbelovend uit. Tussen 12.00 en 15.00 uur kunnen een 150-tal snelle beslissers genieten van een authentiek molenaarsbuffet onder een mooie tent aan de voet van de molen. Het vegetarisch buffet kost €30 voor een volwassene. Kinderen tot 15 betalen €1,5 per leeftijdsjaar. Inschrijven kan via npeetdag@hotmail.com.

Om 15.00 uur gaat de gezellige openluchtbar open en kunt u snuisteren op de ambachtenmarkt. Doorlopend kunt u ook genieten van een smakelijke snack die ter plaatse bereid wordt. In de loop van de dag en avond zijn er een 7-tal optredens en bij het vallen van de avond wordt de molen feeëriek belicht en zorgt een groot kampvuur voor extra sfeer en warmte.

Bij de infostand zal de architect meer informatie verstrekken over hoe het staat met het restauratieproject van de molen.

De opbrengst van de ‘Dag van de Molenberg’ gaat integraal naar de molen. Om dit evenement te organiseren zijn veel helpende handen nodig. U als inwoner van de gemeente kunt ook helpen bij de organisatie. Vooral op vrijdagavond en zaterdagvoormiddag worden vrijwilligers gezocht die mee groenten willen snijden en willen helpen aan de opbouw. Als u liever enkele uren tapt op zaterdag bent u natuurlijk ook meer dan welkom. Alle helpers zullen een aantal bonnetjes krijgen waarmee ze nadien iets kunnen eten of drinken.

Indien u interesse heeft om mee te helpen, mag u contact opnemen met Johan verschuren (0477/694655), Koen Baert (0473/660612), Pieter Ceulemans (0473/630984) of een mail sturen naar npeetdag@hotmail.com. Meer informatie is terug te vinden op de facebookpagina ‘Natuurpunt Begijnendijk’.